מגמת מוסיקה

מגמת מוזיקה
"כי כל הניגונים שבעולם- מן הקדושה הם באים, ממקום גבוה שנקרא בשם היכל הנגינה" (ר' לייס שרה'ס) במסגרת מגמת מוזיקה מגיעים התלמידים לרמת ידיעה בכל התחומים הבסיסיים של המוזיקה תוך שליטה בכלי נגינה אישי. התלמידים משתתפים בהרכב מוזיקלי, בקונצרטים ובהפקות מוזיקליות וכמו כן מפיקים דיסק. הלמידה העיונית עד רמה של 14 יח"ל - מה שמאפשר לתלמידים לעסוק בתחום בעתיד.

אין כמו לימודי מוזיקה לפתיחת הלב ליצירה ולהקשבה, לחיזוק הביטחון העצמי ולהעצמה אישית. אלא, שכל זה כרוך בהשקעה יומיומית, בלמידה ובאימון רב.

מטרת המגמה היא להביא את התלמידים לרמת ידיעה בכל התחומים הבסיסיים של המוזיקה תוך שליטה בכלי הנגינה האישי ושיתופו בהרכב כללי, על מנת שיוכלו לעסוק בעתיד בעולם המוזיקה.  אנו מנסים לפתוח בפניהם נושאים ותחומים שונים ומגוונים מתוך עולם מלא זה, בכדי שיכירו, יסתקרנו, ובעתיד יוכלו לבחור את תחומי התעניינותם ולהתמחות בהם.

לימודי המגמה למוזיקה מתחלקים לשני חלקים עיקריים:

  1. לימוד עיוני.   2. לימוד מעשי – חווייתי.

ננסה לעמוד בקצרה על עיקרי התכנית השנתית ושילוב שני חלקים אלו בתוכה.

לימוד עיוני

במסגרת הלימוד העיוני לומדים התלמידים מבוא למוזיקה. תחום זה כולל תיאוריה של המוזיקה ובמקביל פיתוח שמיעה. בשיעור קצב ילמדו התלמידים פיתוח שמיעה ריתמית והתנסות בהכתבות קצב. בשיעור ספרות המוזיקה מתוודעים התלמידים להיסטוריה של המוזיקה, למלחינים, לתקופות, לסגנונות ועוד. מלבד האזנה למוזיקה והכרת היצירות ביחס לתקופה ולמלחין, מתנסים התלמידים בניתוח יצירות, כלומר, ביישום וחיפוש של התאוריה במוזיקה עצמה. שיעורים תאורטיים נוספים במגמה: מוזיקה יהודית, מוזיקת עולם, מוזיקה פופולרית ומודרנית ועולם האופרה.

לימוד מעשי חווייתי

ראשית לימוד מעשי מתחיל, כמובן, בלימוד כלי נגינה אישי. במסגרת לימודי המגמה ישנם שיעורי נגינה פרטיים בבית הספר למוזיקה. זהו יום מרוכז בו מגיעים מורים לכלי נגינה שונים ללמד את תלמידינו. אנו משתדלים מאד לאפשר לכל ילד ללמוד כל כלי נגינה שהוא רוצה בו. בנוסף, למעוניינים מתקיים גם שיעור פיתוח קול.

לאחר ההתמחות של כל תלמיד בכלי הנגינה האישי שלו עליו לדעת כיצד להאזין גם לזולת ולשתף עצמו עם הכלל. לכך נועדו ההרכבים המוזיקליים: הרכב מוזיקה ישראלית, הרכב ג'אז, הרכב מוזיקה יהודית, הרכב מוזיקת עולם וכמובן שיעורי הלחנה ועיבוד.

חלק עיקרי בלימודי התאוריה הבסיסית של המוזיקה הוא הקצב. כאן יצרנו שילוב מעניין בין הלימוד התאורטי לבין הפן המעשי–חווייתי.

שיעור זה נקרא: אנסמבל קצב שיעור חווייתי, תוך תרגול טכניקות הקשה בסגנונות מוזיקליים שונים.

בשיעור סאונד נלמד להשתמש בציוד ובמערכות הגברה, לימוד אקוסטיקה ובמהלך השנים גם שימוש בתוכנת מחשב, הקלטות ועבודה באולפן כהכנה לקראת פרויקט הקלטת דיסק סוף השנה של כיתה י"ב.

פרוייקט הפקת דיסק

במחצית השנייה של כיתה י"ב בישיבת אמי"ת חברותא מוקדשת ליצירת דיסק כיתתי. מעבר ללימוד לבגרות עיונית במוזיקה (5 יח"ל) ורסיטל (לתלמידים שיכולים לעמוד בדרישות) – עוסקים תלמידי י"ב בפרויקט משותף של הלחנה, עיבוד והקלטות באולפן הביתי שלנו בישיבת חברותא.

פרויקט דיסק סוף השנה הוא גולת הכותרת של המגמה. הדיסק הוא סוג של סיכום התהליך שעבר על הנער בישיבה.

מעבר לתוצר ה"חומרי" של הוצאת הדיסק, ישנה חשיבות רבה לעצם התהליך שעובר על הנער. כבר בתחילת שנת י"א לומדים התלמידים שיעורי הלחנה, עיבוד ואלתור שממשיכים גם בכיתה י"ב. כמו כן מתחילת כיתה י"א הם לומדים שיעור של עבודה באולפן (שימוש בתוכנה קיובייס והנלווה לה).

בעבודת צוות נפלאה הם מצליחים ליצור, לכתוב, להלחין, לעבד ולהקליט דיסק משלהם באולפן ההקלטות אצלנו בישיבת חברותא.

במהלך השנה מתארחים התלמידים במופעי מוזיקה וקונצרטים בסגנונות שונים.

באמצע שנת הלימודים ובסופה, אנו עורכים קונצרטים, אליהם מוזמנים משפחות התלמידים. לקונצרט זה יש מטרה כפולה: האחת היא לחשוף בפני ההורים את מה ש"קנה" ילדם במהלך השנה, והשנייה, היא העלאת הדימוי והביטחון העצמי של התלמיד בעמדו על הבמה, בהצגת יכולותיו ובמחיאות הכפיים כביטוי מרומם להערכתו.

 בגרות

תלמידי המגמה נבחנים בבגרות חיצונית של 5 יח"ל הכוללת תיאוריה, הרמוניה ותולדות המוזיקה.

תלמידים מצטיינים ניגשים לבחינת הרסיטל (בחינה ביצועית בנגינה). זוהי בחינה הדורשת רמת נגינה וביצוע גבוהה.

מגמת מוסיקה : קטע מוסיקלי 

קטע מקונצרט סוף שנה 

מתוך פרוייקט סיום של מחזור י"ח